Welkom bij het Linux platform

PrintvriendelijkPrintvriendelijkVerstuur per e-mailVerstuur per e-mail

Het Linux platform bestaat uit een aantal actieve leden van CompUsers die hun ervaringen met het besturingssysteem Linux uitwisselen, en bijdragen aan het uitdragen vanTux, de Linux mascotte die ervaringen naar andere leden. De doelstellingen van het platform zijn kort samengevat:

 • Linux onder de aandacht van de leden van CompUsers te brengen en het gebruik ervan te bevorderen (advocacy)
 • leden van CompUsers te helpen bij installatie en configuratie van Linux, met name naast een bestaande Windows installatie, en met problemen bij het gebruik ervan.

Om deze doelstellingen te verwezenlijken ontplooit het platform de volgende activiteiten:

 • Het geeft acte de présence op de CompUfairs. De medewerkers van het platform laten u daar kennis maken met Linux, geven informatie en beantwoorden vragen.
 • Het platform verzorgt lezingen, workshops etc., zowel op de CompUfairs als tijdens andere evenementen.
 • Medewerkers van het platform schrijven artikelen over Linux en er mee samenhangende zaken in de SoftwareBus, het officiële orgaan van CompUsers.
 • Het platform publiceert artikelen en andere actuele informatie over Linux op de website van het platform, linux.compusers.nl.

 

Samen met het platform DigiFoto besteden we aandacht aan een mogelijke workflow fotografie - van opname tot eindproduct - met behulp van onder meer open-source software in Linux. Op de afgelopen CompUfair van 21 april 2018 werd in dat kader een aantal fotografische programma’s werd kort besproken in een lezing door Isja Nederbragt van platform DigiFoto. Daarnaast werd ook een workshop gegeven waarbij op diverse aspecten van bewerking en presentatie van foto’s wordt ingegaan.

Kijk hier voor informatie over fotografie applicaties in Linux, en in het bijzonder voor een overzicht van fotografische software in Linux. Dit overzicht laat onder meer zien welke applicaties ook voor Windows beschikbaar zijn.

 

Het Linux platform van CompUsers richt zich vooral op de beginnende Linux gebruiker. Dat zal meestal een Windows gebruiker zijn, die nieuwsgierig is naar de wereld buiten Windows. Het platform besteedt dan ook de nodige aandacht aan de migratie van Windows naar Linux, de problemen die een nieuwe gebruiker daarbij kan ondervinden, maar ook de nieuwe mogelijkheden. Wat zijn voor u, als potentiële overstapper, belangrijke eigenschappen van Linux?

 • Er zijn vele distributies van Linux en werkomgevingen voor Linux. Voor elk wat wils!
 • Verscheidene van deze distributies - zoals Linux Mint - zijn voor beginners gemakkelijk in het gebruik. Linux is echt niet alleen voor nerds en geeks, zoals je wel eens hoort.
 • Dank zij het aanbod van Live-dvd’s kan Linux zonder installatie worden uitgeprobeerd. Daarmee wordt meteen getest of alle hardware onder Linux werkt. Meestal is dat wel het geval.
 • Er is veel uitstekende vrije (open source) software beschikbaar op veilige door de distributie onderhouden weblocaties. Heel wat van deze software is er ook voor Windows, zodat u er in Windows al mee vertrouwd kunt raken. Belangrijke voorbeelden zijn het kantoorpakket van LibreOffice, de web browsers Firefox en Google Chrome en de beeldbewerkingsprogramma’s The Gimp en Krita, maar er is veel meer.
 • Linux heeft uitstekende programma’s voor het beheer van de software op het systeem. Software kan hiermee gemakkelijk worden geïnstalleerd, bijgewerkt en verwijderd.
 • Veel Windows programma’s werken ook in Linux dank zij Wine, een compatibiliteitslaag voor Windows programma’s. Er zijn grafische besturingsprogramma’s voor Wine, ook commercieel.

Het platform propageert het gebruik van open source software, ook onder Windows. Kijk maar eens bij Software in het hoofdmenu. Een interessant voordeel ervan is dat het gratis is, en vaak van uitmuntende kwaliteit.

De platform leden communiceren met elkaar via e-mail.

Als u, als CompUsers lid, belangstelling hebt om aan het Linux platform deel te nemen kunt u zich via dit formulier aanmelden. Deelname is gratis, maar er wordt wel van u verwacht dat u zich actief inzet.

Als lid van CompUsers kunt u, mits u bent ingelogd, commentaar geven op de artikelen van het Linux platform. Klik daartoe op „Reactie toevoegen” onderaan de pagina.

 

Categorieën: 

Reacties

Nieuwe moederborden.

Ik heb problemen met een nieuw moederbord. Op internet zag ik dat er meer mensen tot de conclusie komen dat er weer een Microsoft belemmering is ingevoerd. Na veel gepruts is het mij gelukt om Xubuntu te installeren, maar gebruikers-software -zelfs Google Chrome- krijg ik er niet op. Is daar al iets over bekend? Is er een merk dat er niet aan mee doet? (Ik denk een mama-bord van een paar jaar geleden te kopen: Chipset H110, in de hoop dat er dan geen rottigheid is met ....? Geen idee, het zal wel weer ondertekeningen, certificaten of andere Ms-show-gedoe zijn. ) (Ik heb geprobeerd om mij aan te melden bij het NL-forum, maar ik weet niet waar zij hun kamerplanten neer zetten, niet in de vensterbank in elk geval.)

Re: Nieuwe moederborden.

Vertel eens om welk moederbord het gaat, en of het een UEFI BIOS heeft met Secure Boot. Daarmee kunnen de Ubuntu's, waaronder Xubuntu, normaliter wel oveweg. Wat voor problemen kwam je tegen, en wat voor foutmeldingen krijg je wanneer je gebruikerssoftware probeert te installeren?

het nieuwe moederbord.

Het is een Gigabyte GA-B250M-DS3H. Alles wat op de DVD stond is wel ge-installeerd en het bijwerken van Linux met de laatste wijzigingen werkte wel. Om Xubuntu met de rest er op te zetten gebeurde er gewoon niets, nou ja, op mijn lelijke woorden na dan. Vanaf maagdelijk -zonder iets in te stellen- tot aan het moment dat het lukte heb ik alle mogelijke settingen gewijzigd. Eerst na het lezen van de handleiding en beredenering, en later gewoon lukraak. En plotseling werkte het. Het enige waar ik afgebleven ben, dat is overklokken. Er is geen opstartmenu ge-installeerd, zoals dat normaal is met een 1 OS (Windows) op de HD. Om vervolgens aanvullingen te installeren, ben ik eerst overal van af gebleven en heb ik daarna het zelfde traject doorlopen als hier boven. Foutmeldingen heb ik niet gezien. Wel heb ik via de terminal gekeken of iets geks te vinden was. Niet dus. Daarna kwam de vraag in mij op "ben ik gek of..." en heb ik op het internet gezocht naar andere slachtoffers. En gevonden. Niet veel, maar er zijn er met de zelfde ervaringen of erger(ASUS 2x en MSI 1x). Eén ASUS slachtoffer had een prima werkend moederbord gekocht en nu een half jaar later het zelfde bord. Juist! Jammer dan. Niets mee te beginnen. Intussen heb ik weer een ander verhaal gelezen over de ellende van UEFI. Wat hij/zij schreef heeft mij aan het denken gezet, ik ga het morgen proberen. "Als een OS reeds op de HD staat en opstart, heeft het zin om alle instellingen terug te zetten naar initieel. Dan zou de PC sneller opstarten omdat dat de normaal situatie is van UEFI." Misschien is het dan ook goed om iets te installeren. Wie weet. (Ik wou dat ik er verstand van had :-)

het nieuwe moederbord

Wel, ik hoop dat je nauwkeurig hebt gedocumenteerd wat je allemaal hebt gedaan om de zaak aan de praat te krijgen. Daar heb je later wat aan, en kan ook voor anderen nuttig zijn. Uit je verhaal krijg ik de indruk dat nu alles werkt. Is dat zo? En wat UEFI betreft: terugzetten van alle instellingen naar initieel wil helemaal niet zeggen dat de PC dan sneller opstart. Dat hangt helemaal van de instelling in kwestie af. UEFI wordt door Linux en Ubuntu in het bijzonder prima ondersteund. Alleen fouten van fabrikanten in de implementatie van UEFI zouden roet in het eten kunnen gooien.