HCC
De grootste HCC interessegroep
 

• Nieuwsbrief 2016-7 •

Binnenkort ontvangt u ons blad de "SoftwareBus". Zoals gebruikelijk gaat het vergezeld van de GigaHits-DVD die weer een verzameling zorgvuldig geselecteerde software brengt.
 
Hieronder vindt u een beknopte inhoudsopgave:

Bij de voorplaat


In dit nummer treft u een verslag aan over de CeBIT in Hannover, met de bevindingen en foto’s van Henk van Andel, die daar een dag heeft lopen azen naar de nieuwste gadgets en ontwikkelingen op IT-gebied.
Aandacht voor het vertrek van Marco Steen als penningmeester en een oproep van de secretaris om naar de ALV te komen.

Convocatie en CompUfair

Onze tweede CompUfair van 2016 vindt plaats op zaterdag 16 april aanstaande, zoals gewoonlijk van 10:00 tot 16:00 uur in het H.F. Witte Centrum in de Bilt, met om 12.30 uur de Algemene Leden Vergadering.

Lightworks

Gratis software voor videobewerking, beschreven door Roel Schuil. Hij gaat op de CompUfair een lezing over dit onderwerp houden. Sinds 1989 is Lightworks in gebruik in de filmindustrie. Het is oorspronkelijk ontwikkeld om toegepast te worden bij de eerste computerondersteunde apparatuur voor het digitaal editen van speel- en documentaire films en werd gebouwd naar de wens van filmmakers.

Platform Muziek op CompUfair 16 april

Ton Valkenburgh kondigt aan: ook dit keer heeft het muziekteam een interessant programma gepland. Dit jaar is de focus op Music Creator van Cakewalk en hoe je dit programma kan gebruiken. Interessant! en een bezoek aan onze CompUfair zeker waard.

 

Terugblik CompUfair van 6 februari 2017

Deze terugblik is een compilatie van wat een aantal groeperingen en platforms zelf van hun activiteiten op die dag vonden. Met bijdragen van HCC!Almere en de platforms DigiFoto, Muziek en Linux.

GigaHits 2016-2

Door Henk van Andel. Hoofditem deze keer: het voorstellen van drie nieuwe previewers. Daarnaast het gebruik van F-Droid als bron van Android-apps. Verder aandacht voor veiligheidsaspecten, speciale fonts, de DigiFotoDisc van het platform DigiFoto en tot slot ruim 350 freeware programma’s.

Chrome64

Rein de Jong legt uit wat er beter is aan Chrome 64 bits. Hij beveelt aan: Upgrade nu! Het is veiliger,’stabieler en sneller.’

Van Windows naar Linux

Slot van de reeks door Hans Lunsing over het overstappen van Windows naar Linux. Deel 2: de installatie.

In de vorige aflevering van deze serie, nu al weer vier maanden geleden, kwam aan de orde hoe u zich het beste kon voorbereiden op installatie en gebruik van Linux. Deel 1 beschreef welke redenen er aan overstappen ten grondslag liggen.

De camerariemDe evaluatie van een simpel leren riempje tot een doorwrocht ergonomisch hulpmiddel, een artikel van Wessel Sijl.

Dankzij verbeterde materialen en nieuwe ergonomische inzichten is zo’n vijftien jaar geleden een nieuwe en nuttige trend ingezet. Heden ten dage is het dragen van de camera geen straf meer, maar kun je spreken van het paraat hebben van je camera op een prettige en uitgekiende wijze.

Foto-excursie

De jaarlijkse excursie is een van de traditionele hoogtepunten van het CompUsers Platform DigiFoto. Net als voorgaande jaren gaan we samen met HCC!Apeldoorn op stap. Ditmaal gaan we op zaterdag 30 april 2016 naar het Afrika Museum te Berg en Dal. Aanmelden vóór 15 april 2016 per e‐mail: digifoto@compusers.nl.

Back-uppen moet!Rein de Jong wijst u erop dat de back‐up de veiligste manier is om je voor van buiten komend onheil te behoeden. Naast malware en corrupte opslagmedia vormen wij zelf de grootste bedreiging voor onze persoonlijke data door het per ongeluk weggooien of overschrijven van bestanden. De back‐up vrijwaart ons voor dataverlies.

Let’s get digital

Door André Reinink: de FM radio-ontvanger is aan pensioen toe. Is DAB+ een volwassen opvolger of niet? Radio? Wat moet ik daar nu mee? Radio is toch ouderwets? Geef mij maar een PC of een Multimedia‐installatie! Voor lezers met die gedachte: blijf lezen. Ook voor jou is er aan het einde van het artikel een ‘kers op de taart’.

F-Droid, alternatieve gratis appstore

Henk van Andel dook in de app-wereld: de appstore voor Android heet‘Google Play’ (Play Store); die bevat momenteel zo’n twee miljoen apps. Google Play vind je op alle Android-apparaten. Een van de alternatieven is F-Droid, die alleen gratis en open source-apps bevat.

Programmeren: jong geleerd, oud gedaan!

Boekbespreking door Hein van Dijk. Meer computerles op school is korte tijd een hype geweest. Helaas wordt het belang van dit vak nog te weinig onderkend en het ziet er niet naar uit dat de digibetie zal verdwijnen. In de slipstream van de hype zijn er een aantal computerboeken voor de jeugd verschenen,waaronder de vier hieronder besprokene. Doet u zo’n boek cadeau aan een kind en gaat dat ermee aan de slag,dan zal dat kind u eeuwig dankbaar zijn.

Dacht je dat je‘hack-proof’was!
Door Ruud Uphoff. Soms denk je alle mogelijke veiligheidsmaatregelen te hebben genomen, maar ben je toch nog het haasje, omdat je nu net niet aan dat éne gaatje dacht. Hier een praktijkgeval, dat leert hoe een moment van

onoplettendheid je anderhalf jaar later lelijk kan opbreken.

U ziet het weer een heel aantal aantrekkelijke artikelen, dus natuurlijk kijkt u reikhalzend naar ons blad.

En natuurlijk willen we al onze leden weer begroeten op onze CompUfair op zaterdag 16 april a.s. Het programma vindt u op deze pagina van onze website. Let op: door onvoorziene omstandigheden kan het programma wijzigen, raadpleeg dus met enige regelmaat deze pagina voor de allerlaatste wijzigingen.