De grootste HCC interessegroep
 

Binnenkort ontvangen alle abonnees van de SoftwareBus nummer drie van de jaargang 2017. Traditiegetrouw komt het blad uit voor de vakantieperiode, een periode waarin ook het bestuur van CompUsers en de redactie van de SofwareBus eventjes pas op de plaats maken. Toch betekent dit niet dat er niets gebeurt: achter de schermen wordt door onze ActiviteitenCommissie veel werk verzet om de MegaCompUfair van september voor te bereiden en er weer een geweldig evenement van te maken. In de volgende nieuwsbrief vindt u hierover meer informatie.
Wij wensen u door middel van deze nieuwsbrief een fijne vakantieperiode toe en geven bij dezen een voorproefje van wat u allemaal in de SoftwareBus 2017-3 kunt aantreffen. Is uw interesse al gewekt, kijk dan uit naar het moment dat u het blad ontvangt.
Bent u nog geen abonnee, maar hebt u wel interesse in dit nummer of een bepaald reeds verschenen nummer, dan kunt u een los exemplaar bestellen op deze pagina van onze website of u wordt gewoon abonnee op ons blad. Kijk voor meer informatie op deze pagina.


Bij de voorplaatDeze keer op de voorplaat gewoon eens een foto uit een activiteit van DigiFoto: de foto-excursie naar Elburg. We hebben er ook een heel artikel over en een aantal bijzondere foto's, genomen door verschillende deelnemers.

Voorwoord

Een korte terugblik op de voorjaarskaderdag en het hoofdonderwerp Reviews; in dit nummer vind je er meer over. Tevens een korte bespreking van de ALV; we hebben een nieuwe penningmeester(es): Marike Tukker.Welkom Marike. Fijn dat je het wilt doen.

Verder in dit nummer: gevarieerd nieuws over allerlei computerzaken.

De CompUfair van 22 april j.l.
Een korte terugblik op de activiteiten van deze geslaagde CompUfair, met diverse workshops en demonstraties in de zalen.
 
Verslag ALV 2017
Hoewel Frans Dijkhoff officieel niet herkiesbaar was, heeft hij ermee ingestemd als secretaris aan te blijven tot er een opvolger is. Als waarnemend secretaris heeft hij inmiddels al het verslag van de ALV van 22 april j.l. verzorgd. Het staat in dit nummer en opnieuw blijkt dat de verstandhouding met de HCC zorgen baart.
 
Reviews
Sinds het wegvallen van de GigaHits, eind 2016, wordt er hard gewerkt aan een heel ander, verbeterd aanbod van beoordelingen van freeware en open source-software. De gedachten gaan richting publicatie van reviews op de website van CompUsers, met daarnaast de inhoud van de SoftwareBus; de abonnees profiteren meteen, Compusersleden moeten een half jaar wachten, en de overige leden een heel jaar, voordat ze de reviews en artikelen kunnen downloaden. Verschil moet er zijn!
 
Nieuwe router? Doe dit!
Je kunt er natuurlijk van uitgaan dat je provider het beste met je voorheeft, en een nieuwe router levert met veilige instellingen. Dat is helaas niet verstandig, want in de praktijk gaat het helemaal niet overal goed. Rein de Jong wijst op de risico's die je loopt als je de instellingen van je router niet zelf controleert (of een expert vraagt dit te doen).
 
Videobewerking met Openshot
Er zijn verschillende gratis videobewerkingsprogramma's en een daarvan is Openshot, schrijft Erhard Braas. Dit programma is beschikbaar voor Linux, Windows en Mac OS X. Het valt onder de GNU-licentie en is vrij te gebruiken. Openshot is een prima videobewerkingsprogramma voor degene die met niet te veel poespas wil werken.
 
Eindredacteur gezocht
Alleen is maar alleen. Dat maakt het makkelijk, maar ook lastig. Bij ziek of zeer sta je er alleen voor. Vandaar de vraag om een tweede eindredacteur, om de voortgang veilig te stellen en de functie op korte termijn over te nemen.
 
Op foto-excursie in Elburg
Op zaterdag 20 mei was er weer de traditionele jaarlijkse fotoexcursie, georganiseerd door het platform DigiFoto. En, net als voorgaande jarenm in harmonieuze samenwerking met HCC Apeldoorn. De bestemming was dit jaar het historische stadje Elburg. Zie de gepubliceerde foto's bij het artikel.
 
Windows 10 Mobile op Lumia 950
In SoftwareBus 2017-1 stond een ingezonden brief van Jaap Smit. Daarin vertelt hij ons dat hij, na enig wikken en wegen, in september 2016 op de MegaCompUfair in De Bilt,voor 25 euro een echte smartphone heeft gekocht, een overjarig type. Het werd geen compleet succes, maar hoe gaat dat als je een eigentijdse smartphone kiest? Weliswaar een betaalbaar 'refurbished' model, maar ... Rob de Waal Malefijt nam de gok.
 
Veilig downloaden met Ninite
Zet snel de nieuwste software op je pc of laptop. Als je net een nieuwe computer hebt aangeschaft,of een nieuwe versie van Windows hebt geïnstalleerd, moet je tal van programma’s opnieuw installeren. Gelukkig bestaat er dan een website met de applicatie Ninite (spreek uit:nin-ite). Een artikel van Frans Dijkhoff.
 
Ubuntu Studio (3)
De multimediaversie van Ubuntu. In het vorige deel van deze artikelenreeks hebben we Windows voorbereid volgens de ideeën die in het eerste artikel zijn beschreven. Nu gaan we eindelijk aan de slag om Ubuntu Studio te installeren.
 
Arduino
Een eerste kennismaking of liefde op het eerste gezicht? André Reinink, die al eerder schreef over de Raspberry Pi, leverde voor dit nummer een interessant artikel over de Arduino, een mini- (of micro-?) computer met Italiaanse roots. Echt iets voor de handige doe-het-zelver.
 
Tien handige vakantie(app)tips
In dit artikel van Bert van Dijk van HCC!apple maak je kennis met enkele handige vakantie-apps voor je iPhone en iPad. Omdat de meeste apps ook beschikbaar zijn voor Android,is dit artikel ook interessant voor eigenaren van een Android-toestel.
 
Werken met lagen
Een handleiding door Isja Nederbragt voor het maken (of bewerken) van foto's tot nepfoto's (1). In SWB 2017-2 schreef zij over nepfoto's. Twee belangrijke vaardigheden die nodig zijn om nepfoto's te maken, zijn het selecteren en werken met lagen. In dit artikel gaat zij uitgebreid in op het werken met lagen. In een volgende artikel komt het maken van selecties aan bod.
 
KPN Back-up online: duur!
KPN stopt met de goedkope back-up: € 6,- excl.btw zonder limiet wordt nu € 6,- excl.btw per 100 GB. Daar tegenover staat een uitbreiding van functionaliteit. Wil je alleen maar een goede back-up in Nederland, dan is dat te veel van het goede. Er zijn alternatieven!

Je ziet het, weer een aantal aantrekkelijke artikelen, dus natuurlijk kijk je reikhalzend uit naar ons blad.
Heb je echter geen abonnement, maar wil je toch meer weten over een bepaald artikel, sluit dan via deze link een abonnement af of bestel een los nummer.
Voor adreswijzigingen, klachten en/of opmerkingen met betrekking tot de verzending, mail ons. Vermeld wel ALTIJD even duidelijk je HCC-lidnummer, naam en volledige adres, en indien mogelijk je abonneenummer.