Veel plezier met deze uitgave van GigaHits

Ditmaal is het pièce de résistance de Linux-distributie Fedora Core 5, waarvan we u de ISO's voor de eerste drie CD's brengen; op de volgende aflevering vindt u dan CD 4 en 5. Voor de Windows-gebruikers hebben we programma's voor het rippen en branden van CD's en DVD's, Internet-tools en multimedia-programma's - waarbij ook de Linux-liefhebbers niet vergeten worden. We vonden nieuwe versies van WinRAR en WinZIP voor u, en programma's op het gebied van communicatie en gezondheid, educatie en veiligheid, financiën en de kantooromgeving, netwerken, spellen en systeemtools.

We verwelkomen Floor Vogelaar in een nieuwe rol: die van previewer. Floor zal zich niet met één deelgebied bezighouden, maar optreden als previewer-in-algemene-dienst.

Verleden keer meldden we: "Nieuw vanaf dit nummer is de map Broncode OpenSource Software." Dat was bij nader inzien niet zo'n geslaagd idee: het blijkt heel lastig een dergelijke map up-to-date te houden. We keren op onze schreden terug, en nemen de broncode, waar beschikbaar, weer op in de map waar u ook het programmabestand aantreft.

Hans Lunsing van het Linux-platform laat weten: "Wine, de Windows runtime omgeving voor Linux, is inmiddels bij versie 0.9.10. U vindt hem in deze aflevering van de GigaHits. Dank zij Wine hoeven Linux-gebruikers zich niet te beperken tot speciaal voor Linux of Java gemaakte programma's. Ook al is er voor heel veel Windows software een prima Linux- alternatief, soms treft u toch wel eens een interessant, leuk of handig programma aan waarvoor zo'n alternatief niet voorhanden is. Dan biedt Wine uitkomst. Let wel: omdat Windows enorm complex is, lang niet alle benodigde specificaties beschikbaar zijn en de opeenvolgende versies van Windows bovendien sterk van elkaar verschillen is niet gegarandeerd dat elk programma goed en volledig werkt. Laat u door deze caveat echter niet weerhouden, want heel veel programma's werken gewoon zoals het hoort."

In de root van deze schijf treft u een bestand aan met de naam 'inhoud.txt': de inhoudsopgave van dit schijfje. Die is, gerubriceerd per besturingssysteem, voorzien van naam van het item, de plaats op het schijfje waar het te vinden is en een korte beschrijving.

De programmatuur op deze schijf is bestemd voor gebruik in de privé-sfeer. De inhoud is zorgvuldig voor u geselecteerd en bestaat vooral uit up-to-date programmatuur die u gratis mag gebruiken (freeware, demo's en dergelijke) of waar u na enige tijd een relatief gering bedrag voor moet betalen (shareware). Bovendien is de inhoud getest op virussen, wormen en dergelijke die de werking van uw systeem of de veiligheid van uw gegevens nadelig zouden kunnen beïnvloeden. Desondanks valt een "besmetting" nooit voor 100% uit te sluiten.

De DVD is voorzien van een handige op HTML en Javascript gebaseerde gebruikersinterface, welke is ontworpen en getest voor de meest gebruikte browsers voor Windows, Linux en andere besturingssystemen.

Deze DVD-ROM wordt uitgegeven door de DOSgg ProgrammaTheek BV. Elke aansprakelijkheid voor het gebruik van deze DVD-ROM en de daarop aanwezige programma's, informatie etc wordt uitgesloten.

Naar HCC